Οι στόχοι της έκθεσης

Από το 2018, που οργανώσαμε την έκθεση “Νεάντερταλ στη Νάξο!”, το έργο μας έχει πάρει μία νέα συναρπαστική κατεύθυνση. Το 2019 ανακαλύψαμε ένα ιερό της Εποχής του Χαλκού, το οποίο πιθανόν να συνδέεται με την Αριάδνη και τον Διόνυσο, και έχουμε επεκτείνει την έρευνα μας ώστε να περιλάβει τη σύγχρονη ιστορία της Στελίδας. Αλλά πώς να αναπαραστήσει κανείς αυτή την ιστορία 200.000 χρόνων, από τους κατασκευαστές εργαλείων Νεάντερταλ και τους λατρευτές της Εποχής του Χαλκού, μέχρι και τους σύγχρονους κατοίκους και τους τουρίστες;

Η έρευνα μας δείχνει ότι ενώ έχουμε να κάνουμε με εντελώς διαφορετικές κοινωνίες, υπάρχουν ενδείξεις για παρεμφερείς εμπειρίες, που συνδέουν τους ανθρώπους από την Εποχή των Παγετώνων έως σήμερα. Δεν υπονοούμε ότι μοιράζονταν μια κοινή καταγωγή, καθώς υπήρξαν μακρές περίοδοι που η Στελίδα είχε εγκαταλειφθεί. Κατά αυτό το μεγάλο χρονικό διάστημα, βλέπουμε ανθρώπους να έρχονται ανά διαστήματα - και πάντα μόνο εποχικά - στη Στελίδα για να εξορύξουν πόρους, να χρησιμοποιήσουν την κορυφή του λόφου για να επικοινωνήσουν, να φάνε και να πιουν.

Σας προσκαλούμε τώρα να ακολουθήσετε τον μίτο της Αριάδνης και να περιηγηθείτε στην μακρά ιστορία της Στελίδας.

 

colour x nordwood-themes-R53t-Tg6J4c-unsplash.jpg
 

Μια πρώτη γνωριμία με τη Στελίδα

Η Στελίδα βρίσκεται στη βορειοδυτική ακτή της Νάξου, 3.5 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας του νησιού, της Χώρας (Γρόττα).

Η ιστορία μας ξεκινάει πριν από 25 εκατομμύρια χρόνια, με τον γεωλογικό σχηματισμό της Στελίδας, ο οποίος συντέλεσε στη χαρακτηριστική διπλή κορυφή της και τους φυσικούς πόρους της: τον πυριτόλιθο, το νερό και τον πηλό. Η σημασία της αρχαιολογικής θέσης, η οποία ανακαλύφθηκε το 1981, έχει αναγνωριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο τη χαρακτήρισε ως προστατευμένο αρχαιολογικό χώρο το 2000.

Το αρχαιολογικό έργο μας στη Στελίδα ξεκίνησε το 2013. Οι ανασκαφές διενεργούνται από τον Δρ Τρίσταν Κάρτερ και τον Δρ Δημήτρη Αθανασούλη, στο πλαίσιο συνεργασίας του Καναδικού Ινστιτούτου στην Ελλάδα και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

dr demetris athanasoulis (center) and dr tristan carter (right)

Δρ Δημήτρης Αθανασούλης (κέντρο), Δρ Τρίσταν Κάρτερ (δεξιά)

 

Η Αρχαιολογία της Στελίδας

Γνωρίστε την ομάδα

 

 

unsplash-image-DmCYKLefqQ4.jpg

H Παλαιολιθική Περίοδος

Ενώ οι ημερομηνίες που προκύπτουν από τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι προϊστορικοί λαοί είχαν φτάσει στη Στελίδα πριν από τουλάχιστον 200.000 χρόνια, η ανακάλυψη εργαλείων, όπως οι χειροπελέκεις, υποδεικνύει την ύπαρξη μιας προγενέστερης κληρονομιάς που εντάσσεται στην Κατώτερη Παλαιολιθική περίοδο. 

Επίσης, γνωρίζουμε πλέον ότι η Νάξος ήταν νησί καθ' όλη τη διάρκεια της Εποχής των Παγετώνων, που σημαίνει ότι για να προσεγγίσει κανείς τη Στελίδα έπρεπε να φτάσει με πλεούμενο - αυτό αποτελεί και την πρώτη ένδειξη ναυσιπλοΐας στο βόρειο ημισφαίριο.

Εκείνο όμως που δεν γνωρίζουμε είναι το ποιοι ήταν οι πρώτοι ναυτικοί: Οι Νεάντερταλ ή οι πρώιμοι σύγχρονοι άνθρωποι;

Στην έκθεση που πραγματοποιήσαμε το 2018 παρουσιάσαμε ενδείξεις χρήσης πυριτόλιθου πριν από 100.000 χρόνια, μία χρονική περίοδος που είχε συνδεθεί αποκλειστικά με την παρουσία Νεάντερταλ στην Ευρώπη. Αυτό έχει πλέον αλλάξει, εξαιτίας της ανακάλυψης του αρχαιότερου κρανίου Ηοmo sapiens στην Ευρώπη, που βρέθηκε το 2019 στο σπήλαιο Απήδημα (Μάνη) και χρονολογείται τουλάχιστον πριν από 210.000 χρόνια. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι και οι δύο πληθυσμοί επισκέφτηκαν τη Στελίδα, αλλά ποιος έφτασε πρώτος;

Μέχρι πρότινος, μια αρχαιολογική θέση 200.000 ετών στην Ελλάδα θα είχε συνδεθεί με τους Νεάντερταλ. Αλλά πλέον, το αρχαιότερο δείγμα Homo sapiens της Ευρώπης έχει εντοπιστεί στην Πελοπόννησο.

 

H Εποχή του Χαλκού

Αναπαράσταση του συγκροτήματος του ιερού κορυφής της Στελίδας

Η νέα μας ανακάλυψη είναι ένα θρησκευτικό συγκρότημα που ανήκει σε έναν τύπο ιερού χώρου που σχετίζεται με την Κρήτη της Εποχής του Χαλκού, το μινωικό ιερό κορυφής.

Το κυρίως ιερό βρίσκεται κάτω από τον σύγχρονο αεροφάρο, και δίπλα του βρίσκονται χώρος προετοιμασίας τελετουργικών γευμάτων, ένα ακόμα ιερό προς τα δυτικά, ένας βωμός στα νότια και ο ιερός περίβολος περιβάλλεται από τοίχο. Ενώ πιστεύεται ότι το ιερό κορυφής χρησιμοποιούνταν κυρίως από τους κατοίκους της Γρόττας και τους ξένους επισκέπτες της πρωτεύουσας, τη Στελίδα μπορεί επίσης να επισκέπτονταν λατρευτές από όλη τη Νάξο.

Στο ιερό καταναλώνονταν τελετουργικά το φαγητό και το ποτό από απλά κύπελλα μιας χρήσης, ενώ αφιερώνονταν μια ποικιλία πολύτιμων και κοινών αντικειμένων, όπως μεταλλικά ειδώλια, βότσαλα, και προσφορές αίματος ζώων και ενδεχομένως και ανθρώπων.

*Images are not to scale

unsplash-image-kfvw52Yfoxs.jpg
 

O μύθος του Θησέα και της Αριάδνης

Η σύνδεση της αρχαιολογίας και του μύθου είναι δύσκολη. Ωστόσο, το ιερό κορυφής της Στελίδας χρονολογείται σε μία περίοδο κατά την οποία η Κνωσός είχε τη μεγαλύτερη επιρροή της στο Αιγαίο, που αποτελεί το μυθικό σκηνικό της ιστορίας του Θησέα και της Αριάδνης.

Ο Θησέας, γιος του βασιλιά Αιγέα, στάλθηκε μαζί με άλλους Αθηναίους νέους για να θυσιαστεί στον Μινώταυρο που κατοικούσε στο λαβύρινθο της Κνωσού, ως φόρος αίματος για τον Ανδρόγεω, γιο του βασιλιά Μίνωα που δολοφονήθηκε στην Αθήνα.

Η Αριάδνη, κόρη του Μίνωα, ερωτεύτηκε τον Θησέα και του έδωσε ένα νήμα για να τον βοηθήσει να βγει από τον λαβύρινθο αφού σκότωσε τον Μινώταυρο. Μαζί δραπέτευσαν για την Αθήνα, σταματώντας πρώτα στη Νάξο…

Τελικά, ο Θησέας εγκατέλειψε την Αριάδνη στην Νάξο, όπου μετά γνώρισε και παντρεύτηκε τον Διόνυσο, θεό του κρασιού και της διασκέδασης.

Δεδομένου ότι είναι πλέον γνωστό ότι ο ναός του Διονύσου στα Υρία τοποθετείται στην εποχή του Χαλκού, όπως και το ιερό κορυφής μας, θα μπορούσε να ειπωθεί ότι η Στελίδα είναι αφιερωμένη στη σύζυγο του, θεά Αριάδνη;

Εξόρυξη Πόρων

Οι φυσικοί πόροι της Στελίδας συνιστούν έναν από τους κύριους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι συνέρρεαν στον λόφο της Στελίδας για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, προκειμένου να συλλέξουν πυριτόλιθο, νερό και πηλό. Η εξόρυξη αυτών των πόρων είναι το πρώτο από τα κοινά σημεία που συνδέουν τους Νεάντερταλ, με τους κατοίκους της Νάξου στην Εποχή του Χαλκού και τους σύγχρονους νησιώτες.

 
unsplash-image-_3SFFsWqCVg.jpg

Πετρώματα

Ο λόφος της Στελίδας αποτελείται από πυριτόλιθο, ένα πέτρωμα το οποίο σχηματίστηκε φυσικά πριν από περίπου 25 εκατομμύρια χρόνια.

Η μεγάλη ποσότητα πυριτόλιθου στη Στελίδα είναι σημαντική για την περιοχή του Αιγαίου, καθώς η ευχρηστία και η αντοχή του τον καθιστούν έναν ελκυστικό πόρο για την κατασκευή εργαλείων και τη δόμηση.

Κατά την Παλαιολιθική περίοδο, οι Νεάντερταλ και οι πρώιμοι σύγχρονοι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν τον πυριτόλιθο για την κατασκευή εργαλείων για την προετοιμασία της τροφής και όπλων για το κυνήγι, καθώς και την επεξεργασία του δέρματος. Ο λόφος της Στελίδας  είναι καλυμμένος με τα υπολείμματα αυτής της παραγωγής.

Κατά την Εποχή του Χαλκού, μεγάλα τμήματα πυριτόλιθου χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή των κτιρίων του συγκροτήματος του ιερού κορυφής.

Στη δεκαετία του 1980, εξορύχτηκαν μάζες πυριτόλιθου από το βόρειο άκρο της Στελίδας για να αποτελέσουν το θεμέλιο πάνω στο οποίο οικοδομήθηκε το αεροδρόμιο του νησιού.

NEWchert.jpg

Υδάτινοι πόροι

Στη Στελίδα υπάρχουν πηγές στα σημεία όπου ο υδροφόρος ορίζοντας συναντά την επιφάνεια του εδάφους ή όπου γεωλογικά ρήγματα διοχετεύουν νερό στην πλαγιά του λόφου. Με την πάροδο του χρόνου, πολλές πηγές έχουν πιθανότατα εμφανιστεί στον λόφο και στη συνέχεια έχουν στερέψει.

Σήμερα, μόνο η Πηγή Α στην ανατολική πλευρά της Στελίδας αναβλύζει ακόμα τον χειμώνα, ενώ τα αγκαθωτά βάτα (Juncus acutus) στις δυτική πλευρά του λόφου υποδεικνύουν την ύπαρξη μιας αρχαίας πηγής νερού, την Πηγή Β.

Κατά την Παλαιολιθική περίοδο, αυτές οι πηγές γλυκού νερού επέτρεπαν στους Νεάντερταλ να κατασκηνώνουν στην Στελίδα, ενώ κατασκεύαζαν τα εργαλεία τους χρησιμοποιώντας τον πυριτόλιθο.

Κατά την ύστερη Εποχή του Χαλκού διεξάγονταν τελετουργίες στις δύο πηγές από τους λατρευτές που ανέβαιναν με τα πόδια στο ιερό της κορυφής, πιθανόν για να καθαριστούν πριν εισέλθουν στον ιερό χώρο.

Στη σύγχρονη εποχή, οι βοσκοί χρησιμοποιούσαν την Πηγή Α για να ποτίζουν τα κοπάδια τους, ενώ μέσω ενός σωλήνα μεταφερόταν νερό από την κορυφή του λόφου για την υδροδότηση του πρώτου σπιτιού που χτίστηκε στη Στελίδα από τον Alfred De Grazia.

marissa-rodriguez-2mKYEVGA4jE-unsplash.jpg

Πηλός

Στο βορειοδυτικό διάσελο της Στελίδας εντοπίζονται κοιτάσματα πηλού, ως αποτέλεσμα της διάβρωσης του πυριτόλιθου επί εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια.

Κατά την Εποχή του Χαλκού, ο πηλός χρησιμοποιήθηκε στο ιερό της κορυφής ως κονίαμα για να συνενώσει τα θρυμματισμένα θεμέλια που στήριζαν το κυρίως κτήριο του ιερού, αφού είχε υποστεί ζημιές από την έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας.

Πιο πρόσφατα, οι κάτοικοι του Αγίου Αρσενίου χρησιμοποιούσαν τον πηλό για να στεγανοποιήσουν τις στέγες τους. Αφού έσκαβαν λάκκους και συνέλεγαν τον πηλό, τον μετέφεραν στα σπίτια τους μέσα σε καλάθια φορτωμένα σε γαϊδούρια, μια παράδοση που εξαφανίστηκε τη δεκαετία του 1970, με τη διάδοση του σκυροδέματος.

 

DSC_0150_Edit.jpg

Θέα από τον λόφο και επικοινωνία

 

Η αναγνώριση και η αξιοποίηση της θέας από τη Στελίδα συνιστούν ένα δεύτερο σημείο που συνδέει τους Νεάντερταλ κυνηγούς, με τους λατρευτές της Εποχής του Χαλκού, και τους σύγχρονους τουρίστες.

Υπολογιστικά μοντέλα μας δείχνουν ότι εάν σταθεί κανείς στην υψηλότερη νότια κορυφή του λόφου (151 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας) σε μία καθαρή ημέρα, μπορεί να δει όλη τη δυτική Νάξο, πολλά από τα νησιά των Κυκλάδων, μέχρι και τα Λευκά Όρη της Κρήτης στα νότια, και την Εύβοια και τη Χίο στα βόρεια.

Η θέση σε υψόμετρο και η καθαρή θέα κατέστησαν την κορυφή της Στελίδας ένα κατάλληλο σημείο για την επικοινωνία με άλλους ανθρώπους σε απόσταση μέσω ήχου, καπνού και φωτός.

 
 

Στεριά και θάλασσα, όπως φαίνονται από τη Στελίδα σε μια καθαρή μέρα

 
Copy of LANDSCAPE STELIDA PHOTO.jpg

Παλαιολιθικό κυνηγετικό παρατηρητήριο

Στον λόφο έχουμε βρει μερικά εργαλεία της Μέσης Παλαιολιθικής περιόδου, συμπεριλαμβανομένων αιχμών δοράτων, τα οποία μεταφέρθηκαν στην κορυφή του πιθανότατα από τους Νεάντερταλ, οι οποίοι την χρησιμοποιούσαν ως κυνηγετικό παρατηρητήριο.

Η θέση αυτή προσέφερε πανοραμική θέα στις παρακείμενες πεδιάδες (οι οποίες κατά τις ψυχρές περιόδους συνδέονταν με την Πάρο), βοηθώντας τους κυνηγούς να εντοπίσουν τα θηράματα τους.

Κάποιες από τις ενδείξεις καύσης που εντοπίσαμε στην κορυφή του λόφου, θα μπορούσαν να προέρχονται από φωτιές που κρατούσαν τους κυνηγούς ζεστούς όσο περίμεναν.

Κυνηγός στην κορυφή του λόφου

Προϊστορικά κυνηγετικά δόρατα  1. Κατώτερη Παλαιολιθική, ξύλο  / 2. Μέση Παλαιολιθική, πυριτόλιθος / 3. Ανώτερη Παλαιολιθική, οστό / 4. Μεσολιθική, οστό / 5. Μεσολιθική, οστό και πυριτόλιθος

Τηλεπικοινωνίες της Εποχής του Χαλκού

Τα μινωικά ιερά κορυφής ιδρύονταν συνήθως σε τοποθεσίες που παρείχαν απρόσκοπτη θέα στο γύρω τοπίο, στον κοντινότερο οικισμό (π.χ. Γρόττα) και στα άλλα ιερά, τα οποία στην περίπτωση της Στελίδας θα ήταν η Μικρή Βίγλα και τα Ύρια.

Ορισμένες από τις τελετουργίες που λάμβαναν χώρα στο ιερό περιλάμβαναν δραστηριότητες που προορίζονταν για θέαση και ακρόαση από απόσταση (τηλεπικοινωνίες), ώστε να διαχέεται η θρησκευτική και πολιτική επιρροή του ιερού σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους.

Οι λατρευτές μπορούσαν να επικοινωνούν από μακρινές αποστάσεις χρησιμοποιώντας το φως της φωτιάς τη νύχτα ή σήματα καπνού κατά τη διάρκεια της ημέρας. Κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες, οι ψαλμωδίες ή τα όργανα τους (αυλοί ή σάλπιγγες από όστρακα) μπορούσαν να ακουστούν μέχρι τη Γρόττα, δεδομένου ότι τότε η Νάξος είχε πολύ λιγότερη ηχορύπανση.

 

PΠανοραμική θέα από τον λόφο της Στελίδας, με τις θέσεις Γρόττα (A), Μικρή Βίγλα (B) και Ύρια (C) της

Σήματα και αξιοθέατα

Από τις πρώτες ενετικές καταγραφές, η Στελίδα σημειώνεται στους χάρτες, παρά την απουσία ιστορικής κατοίκησης. Το χαρακτηριστικό σχήμα του λόφου ήταν πιθανώς ένα ευπρόσδεκτο θέαμα για τους ναυτικούς, σηματοδοτώντας την άφιξη στο ασφαλές λιμάνι της Νάξου.

Το 1955, η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού εγκατέστησε ένα τριγωνομετρικό σημείο (βάθρο) στο υψηλότερο σημείο της Στελίδας. Αυτά τα βάθρα κατασκευάζονται σε περίοπτες θέσεις για λόγους ορατότητας.

Το 1989 προστέθηκε ένα αεροφάρος, για τη διευκόλυνση του εντοπισμού του νέου αεροδρομίου της Νάξου από τους πιλότους. 

Σήμερα, η Στελίδα συνιστά μία από τις πιο επιθυμητές και ακριβές εκτάσεις γης, και πόλο έλξης για τους επενδυτές και τους τουρίστες, με βασικό πλεονέκτημα της να είναι η «φανταστική», «εκπληκτική» και «όμορφη» θέα της.

 

Εποχικός Προορισμός

 

Το τελευταίο κοινό σημείο στην ιστορία της Στελίδας είναι ο περιφερειακός χαρακτήρας της, που οφείλεται στην απομακρυσμένη τοποθεσία της και στα φτωχά εδάφη της.

Φαίνεται ότι τον λόφο τον επισκέπτονταν μόνο εποχικά και όχι καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Αυτό καθιστούσε τη Στελίδα ένα ιδιαίτερο μέρος, καθώς σε συγκεκριμένες εποχές του χρόνου (κατά την εποχή κατασκευής εργαλείων, τις θρησκευτικές εορτές, τις καλοκαιρινές διακοπές) αποτελούσε μια τοποθεσία-κλειδί που εξυπηρετούσε τους ρυθμούς ζωής των ανθρώπων.

Ενώ ο περιφερειακός χαρακτήρας της υποδεικνύει ότι η Στελίδα υπήρχε στις παρυφές αυτών των κοινωνιών, πιστεύουμε ότι σε ορισμένες εποχές του χρόνου ήταν ένας εξαιρετικά σημαντικός τόπος συγκέντρωσης για ανθρώπους που συνέρρεαν εκεί από κοντά και μακριά για να μοιραστούν πληροφορίες και ιστορίες τρώγοντας ή πίνοντας.

 
1970-gigapixel-low resolution v2-4x.jpg

Οι εποχικές κατασκηνώσεις

Οι παλαιολιθικοί άνθρωποι ήταν νομάδες, καθώς μετακινούνταν στις τοποθεσίες όπου τα ζώα που κυνηγούσαν και τα φυτά που συνέλεγαν ήταν διαθέσιμα την κάθε εποχή.

Καθώς μετακινούνταν στο τοπίο, οι  κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες δράττονταν της ευκαιρίας να συλλέξουν και άλλους πόρους, συμπεριλαμβανομένων ορυκτών για την κατασκευή των εργαλείων τους.

Η Στελίδα θα μπορούσε να είναι ένας από τους βασικούς εποχικούς καταυλισμούς τους, όπου διέμεναν για μερικές εβδομάδες ή μήνες κοντά σε μια από τις πηγές. Εκεί θα μπορούσαν να επεξεργάζονται τον πυριτόλιθο, να φτιάχνουν ρούχα, να μαγειρεύουν, να κοιμούνται και να κυνηγούν στην ευρύτερη περιοχή.

Αυτοί οι πρώιμοι άνθρωποι, που ήταν εγκαταστημένοι σε άλλα νησιά, έπρεπε να διασχίσουν τη θάλασσα, κωπηλατώντας σε ανοιχτά νερά, για να φτάσουν στη Στελίδα. Επομένως, οι επισκέψεις τους στη Στελίδα θα λάμβαναν πιθανώς χώρα αργά την άνοιξη - νωρίς το φθινόπωρο, όταν η θάλασσα ήταν πιο ήρεμη.

Αναπαράσταση ενός καταυλισμού Νεάντερταλ. (© Y. González & E. Baquedano)

Οι θρησκευτικές εορτές

Το ιερό κορυφής της Εποχής του Χαλκού στην κορυφή της Στελίδας ήταν μάλλον ένα ιερό για ειδικές περιστάσεις, παρά ένας χώρος λατρείας που χρησιμοποιούνταν καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. 

Παρότι οι γνώσεις μας σχετικά με τις ημέρες που λάμβαναν χώρα οι μινωικές θρησκευτικές εορτές είναι περιορισμένες, μπορούμε να υποθέσουμε ότι υπήρχε μια εορτή συγκομιδής, ενώ στοιχεία από την Κνωσσό καταδεικνύουν τη σημασία των ηλιοστασίων.

Πέρα από τη θρησκευτική σημασία των αγροτικών, ηλιακών και σεληνιακών κύκλων, μπορούμε επίσης να φανταστούμε ότι υπήρχαν εορτές αφιερωμένες σε συγκεκριμένους θεούς και θεές. Για παράδειγμα, αν ο Διόνυσος εορτάζονταν στη Στελίδα, τότε πιθανώς τον τιμούσαν τον Μάρτιο, όπως γινόταν στην κλασική Αθήνα και τη σύγχρονη Νάξο.

 

Ξεφεύγοντας από όλα: Η σύγχρονη Στελίδα

Στη σύγχρονη εποχή, η Στελίδα ήταν σε μεγάλο βαθμό ακατοίκητη, με έναν τοπικό βοσκό να μας πληροφορεί ότι ήταν «το χειρότερο κομμάτι γης για προίκα», λόγω των φτωχών εδαφών που δεν ευνοούσαν τη γεωργία.

Μία αλλαγή επήλθε κατά τη δεκαετία του 1960, όταν μερικοί ξένοι, όπως ο Αμερικανός πολιτικός επιστήμονας Alfred De Grazia και ο Γερμανός γεωλόγος Gerhard Roesler, έχτισαν εξοχικές κατοικίες στη Στελίδα για να «ξεφύγουν από όλα».

Στη συνέχεια ακολούθησε η ραγδαία τουριστική ανάπτυξη της περιοχής από τη δεκαετία του 1980 μέχρι σήμερα, με τις επενδύσεις της οικογένειας Καβούρα και άλλων επενδυτών να καθιστούν τη Στελίδα ως μια από τις πιο επιθυμητές εκτάσεις γης της Νάξου. Το καλοκαίρι τα ξενοδοχεία και οι βίλες γεμίζουν με Έλληνες και ξένους επισκέπτες, αλλά τον χειμώνα ο λόφος της Στελίδας ερημώνει.

Στιγμές, Γεύματα & Αναμνήσεις

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας, το φαγητό και το ποτό, πέρα από το να τροφοδοτούν τον οργανισμό με τις απαραίτητες θερμίδες, έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον ανθρώπινο πολιτισμό. 

Σε ορισμένες περιστάσεις και μέρη, μαζευόμαστε για να επανασυνδεθούμε και να γιορτάσουμε κάποια γενέθλια, έναν γάμο, ένα θρησκευτικό γεγονός ή μία συγκομιδή. Συνήθως, κατά τη διάρκεια αυτών των εκδηλώσεων καταναλώνονται κάποια ιδιαίτερα φαγητά και ποτά, των οποίων η γεύση και η μυρωδιά επαναφέρουν έντονα στη μνήμη μας αυτές τις στιγμές και τους ανθρώπους με τους οποίους τις μοιραστήκαμε.

Το φαγητό και το ποτό που καταναλώνονταν στη Στελίδα θα μπορούσε να λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο, ενισχύοντας την εμπειρία της επίσκεψης στον χώρο.

Κατά την Παλαιολιθική περίοδο, σ’ αυτό θα συνέβαλλαν οι γεύσεις των θηραμάτων του καλοκαιριού, ενώ στις τελετουργικές εορτές της Εποχής του Χαλκού περιλαμβάνονταν ένα ευρύ φάσμα κρέατος, ψαριών και οστρακοειδών, και ίσως διάφορες ποικιλίες τοπικού κρασιού. Σήμερα, η κουζίνα των ξενοδοχείων της Στελίδας προσφέρει στους επισκέπτες ξεχωριστές γεύσεις που τους θυμίζουν τον χρόνο που πέρασαν στη Νάξο.

 
 

Η φήμη της Στελίδας και το Μέλλον

Η Στελίδα συνιστά μία εκπληκτική αρχαιολογική θέση, όχι μόνο λόγω της ηλικίας της αλλά και για τους λόγους που έλκυαν ανθρώπους στην τοποθεσία της από την Εποχή των Παγετώνων μέχρι και σήμερα. Κάτι τέτοιο δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο.

Η Στελίδα αποκτά διεθνή φήμη, και οι ανακαλύψεις μας προβάλλονται από τον διεθνή τύπο και διδάσκονται στα πανεπιστήμια, αλλά και στα βιβλία των ελληνικών δημοτικών σχολείων. Επιστρέφοντας στη Νάξο, η αρχαιολογία της Στελίδας θα παρουσιάζεται στο νέο αρχαιολογικό μουσείο και θα διδάσκεται στις σχολικές τάξεις του νησιού.

Οι Ναξιώτες θα πρέπει να είναι υπερήφανοι για τη Στελίδα, την αρχαιότερη αρχαιολογική θέση στις Κυκλάδες, με τη μοναδική κληρονομιά. Η Στελίδα δεν είναι μόνο ένας τόπος ανθρώπων που ανήκουν στο μακρινό παρελθόν, αλλά και ένας θερινός προορισμός, που απολαμβάνουν επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να υπάρξει μια ισορροπία μεταξύ της αρχαιολογίας και της ανάπτυξης για να διασφαλιστεί ότι ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της Στελίδας θα διατηρηθεί για τις επόμενες γενιές.

 

 Η οικιστική εξέλιξη της Στελίδας (1980-2025)

colour x nordwood-themes-R53t-Tg6J4c-unsplash.jpg

Εκπαιδεύοντας την Επόμενη Γενιά

Από το 2013, χάρη στους χρηματοδότες της ακαδημαϊκής μας έρευνας και τον Δήμο Νάξου (ο οποίος παραχωρεί κτιριακή εγκατάσταση στο χωριό Βίβλος), έχουμε καταφέρει να εκπαιδεύσουμε δωρεάν 114 φοιτητές από τον Καναδά (52), την Ελλάδα (28), τη Γαλλία (3), τη Σερβία (5), το Ηνωμένο Βασίλειο (11) και τις ΗΠΑ (11).

Επίσης, η έρευνα στη Στελίδα έχει αποτελέσει το ερευνητικό αντικείμενο 6 διδακτορικών διατριβών και 6 μεταπτυχιακών διπλωματικών εργασιών (εκ των οποίων οι 8 έχουν ολοκληρωθεί).

 

Κολάζ φωτογραφιών

colour x nordwood-themes-R53t-Tg6J4c-unsplash.jpg